Грушвицька сільська рада
Рівненського району Рівненської області

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу!

NoneNone

У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являютьсяці тендітні первістки оновленої  землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені  до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.

Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо - первоцвіт! Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Ми знищуємо ці квіти, якщо збираємо і продаємо, та допомагаємо знищувати, якщо купуємо. Кожен покупець букетику стимулює браконьєрів знищувати квіти і в наступному році.

Ці рослини підлягають суворій охороні. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Грушвицька сільська рада відповідно до вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України», доручення Державної екологічної інспекції України №38 від 11.02.2019 року «Про посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу» на території Рівненського району звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом!